De randonneurs gaan mij nog zien!

Wat een intense fietsbelevenis! Wat een zalig genot voor lijf en leden, geest en benen! Wat een mooie rit!

Geen enkele letter van deze lofzang over de BRM van voorbije zaterdag is overdreven. Meer dan een handvol Beauforts en wisselende regenvoorspellingen deden mij nog even twijfelen of ik die wekker echt wel zou gehoorzamen om vijf uur. Dik anderhalf uur karren om in het diepe West-Vlaanderen door de polders gaan te fietsen… Niet iedereen begrijpt het goed maar ik had er genoeg vertrouwen in. En of het de moeite waard was?!

Onze autostrades zijn een groot genot op dat uur van de zaterdag. Ruim op tijd arriveerde ik in Oudenburg en om acht uur zat ik op de fiets, kreunend, steunend en hijgend in het wiel van enkele doorwinterde randonneurs. “Met amper duizend kilometers op de teller heb ik dit jaar nog geen potten gebroken maar is mijn conditie dan zo slecht?” En de wind zat nog niet eens tegen!

Wetende dat ik in dit gezelschap mijn werk niet zou kunnen doen, liet ik me uitzakken en werd in de armen gesloten van een groepje dat een iets gezapiger tempo aanhield. Gezapig maar zeker niet traag! Een tempo waarin ik mezelf (en met mij duidelijk ook mijn metgezellen) goed kon amuseren. Dat is nu net het fijne aan de ritten met de randonneurs: ieder rijdt zijn of haar tempo en er is geen gezever over het nummertje dat op dat tellerke staat. Rijdt de bende te snel, dan laat je ze rijden; rijden ze te traag, dan rij je ervan weg. No bad feelings!

Gelukkig ben ik het gewend om met een bende vrijbuiters het fietsgenot te delen en zijn er in het gezelschap waar ik wekelijks mee rondrijd ook (bijna) geen regels. Zet een helm op en hang de eikel niet uit en voor de rest.. geniet met de grote G! Dat is bij de randonneurs niet anders denk ik. Al is een BRM natuurlijk wel een rit met een officieel kantje. Een Brevet Randonneurs Mondiaux is een gehomologeerd diploma dat je (als je er genoeg van hebt met de juiste afstanden) startrecht geeft tot evenementen zoals Parijs-Brest-Parijs. Maar daar zal ik later nog wel eens over palaveren, terug naar West-Vlaanderen…

En de Zuid-Westenwind! Ik heb het nog niet vaak meegemaakt op de fiets, zo’n sterke wind. Op de ko(o)p toe leek die bijna altijd in het nadeel te staan. Het stuur goed vasthouden was een aandachtspuntje, evenals plaspauzes houden met de wind mee… Het bleef droog, de zon toonde zich en de wind… De wind maakte het eigenlijk alleen maar plezanter.

Onder de noemer Vriendschapsrit werden er twee ritten georganiseerd. Naast Oudenburg was ook Moeskroen een startplaats. De randonneurs vormen een Belgische vereniging met ook heel wat fanatieke fietsers aan de andere kant van de taalgrens. Deze dag stond dus in het teken van de verbroedering en fietsers uit beide richtingen verenigden zich bij de controlepunten op 50, 100 en 150 kilometer.

De rit op zich was een verfrissing voor mijn geest. Het is altijd plezant om eens in een andere streek te fietsen, op onbekend terrein. Van klimmen was er niet echt sprake maar de lichte glooiingen en de daarbij horende vergezichten (versterkt door de indrukwekkende wolkenpartijen) kom ik hier in de Kempen minder tegen. En dan zijn er natuurlijk nog de passages door historische steden als Brugge en Ieper. Het is toch wel indrukwekkend als je plots de grote markt van Brugge oprijdt of door de Menenpoort heen het oude centrum van Ieper binnenrijdt. Zo indrukwekkend zelfs dat ik het magische moment niet wou doorbreken om te stoppen en een foto te nemen. De mooiste foto’s staan enkel op ons netvlies…

Kortom, bedankt voor de organisatie en het gezelschap onderweg (en nadien in de kantien). De randonneurs gaan mij nog zien. Ik heb alvast enkele ritten gemarkeerd op www.randonneurs.be.

Advertisements

2 thoughts on “De randonneurs gaan mij nog zien!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s