Naar de Capi van het Noorden

Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez stonden al langer op mijn lijstje. De Opaalkust en het glooiende achterland zijn een mooie streek om te fietsen, wandelen of een artisanaal brouwerijtje te bezoeken. De BRM van 300 kilometer was dus een uitgelezen kans om kennis te maken met Le Nord en de Capi van Calais.

Met Kris had ik een makker mee die voor het eerst de kaap van de 300 kilometer zou ronden. Omdat de weersvoorspellingen en de vorm wel ok waren, was ik er redelijk gerust in. Om tien uur de avond voordien zaten we vastberaden in de bar van het Ibis hotel in Oostende. We vierden het plezier dat nog moest komen alvast met enkele glazen Jus de Mer, een heerlijk streekbiertje zo bleek.

Na een geïmproviseerd maar copieus ontbijt sprongen we in onze wielertenue om met de wagen naar de start te rijden, die eigenlijk vlak tegenover het hotel lag. Toch niet zo goed voorbereid? Enfin, we konden al eens goed met onszelf lachen en pikten na de formaliteiten aan bij een groep die een gematigd tempo reed. Tot na een klein uurtje enkele snelle mannen overnamen. In de hoop dat het wel zou scheuren en we in een trager groepje zouden kunnen meerijden lieten we ons wat uitzakken maar helaas. Het scheurde niet en met de beperkte ervaring op deze lange afstand wilden we ook niet zo vroeg al alleen vallen. Even opschakelen dan maar en trappen! Gevolg: 31 gemiddeld bij de eerste controlepost op een kleine 90 kilometer. Gelukkig was er koffie en rijstvlaai.

BRM300_Oostende_011

De volgende controle was voorzien op 155 kilometer in Wissant. Die bereikten we in een klein groepje waar het gezellig keuvelen en genieten was. We leerden weer wat randonneurs en hun indrukwekkende fietservaringen kennen. Onze benen ontdekten wat we al wel wisten: deze streek is niet vlak! We kregen zelfs een klimmetje met haarspeldbochten voor de wielen. Julien, de organisator had er echt mooie wegen uitgekozen en we konden genieten van prachtige vergezichten. De knalgele bloemetjes van het mosterdzaad gaven er een extra dimensie aan. In Wissant troffen we Julien achter zijn tafeltje op de stoep. Wegens een locale markt was hij genoodzaakt om te verkassen van het café naar een rustiger plekje net buiten het centrum. Hij stempelde onze kaarten af en presenteerde cola en Ferrero Rocher. Merci Julien!

Julien at the checkpoint in Wissant

Ondertussen hadden we ook al even halt gehouden bij Cap Blanc Nez. Het is een opmerkelijk uitzichtpunt waar ik zeker nog eens terugkom om een eindje rond te wandelen. Bij Cap Gris Nez stopten we niet maar de vergezichten langst de kustlijn bleven lange tijd formidabel.

En toen begon de miserie. Plots geraakte ik geen poot meer vooruit op de hellingen. Ik was niet buiten adem en de hartslag bleef laag maar ik had totaal geen jus meer in de benen. Ik had gisteravond nochtans twee glazen Jus de Mer op. Daar kon het niet aan liggen. De oorzaak was niet ver te zoeken: een ferme hongerklop. Na de snelle start had ik al heel vroeg mijn ganse voorraad rijstvlaaikes binnen. Tijdens de wat pittigere laatste 100 kilometer had ik niet veel meer gegeten. Het vaatje was even af. Ik propte me dus maar vol franchipannekes en mijn compagnon bond de paarden wat in. Gelukkig hadden we het klimwerk zo wel ongeveer gehad en kon ik op het vlakke nog goed ronddraaien. Ik herstelde snel maar de pannenkoeken van het huis bij de volgende stop in Saint-Pierrebrouck apprecieerde ik meer dan dat ik ooit een pannenkoek wist te appreciëren.

Met hernieuwde energie vatten we de laatste 70 kilometer aan. We maakten goed tempo en in no time stapten we een café in Hondschote binnen, de laatste koffie, de laatste stempel en binnen bollen. Nu liep het vat bij de compagnon de route stilaan leeg maar na zo’n sterke rit was dat wel gepermitteerd. Hij had me met een gezapig tempootje door mijn hongerklop geholpen. De wederdienst om hem zoetjes binnen te brengen leverde ik met heel veel plezier.

300 kilometer, alweer een grens verlegd! What’s next? …

 

BRM300_Oostende_016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s